Manduševac

Manduševac je vjerojatno najpoznatija fontana u Zagrebu, a nalazi se na Trgu bana Jelačića. Turistička je atrakcija i jedan od simbola grada. Ima veliko povijesno značenje te je prema legendi Zagreb po njoj dobio ime.

Povijesno, izvor vode Manduševac postoji od davnina, a nalazio se na prostoru bivšeg sajmišta - Harmice - ispod zidina starog Zagreba, koji se tada sastojao od dva grada - Kaptola i Griča.

Stoljećima je Zagrepčanima služio kao izvor vode, a 1852. godine izvor je po prvi put uređen kao javni zdenac.

Godine 1898. Trg bana Jelačića rekonstruiran je i popločan te je pritom Manduševac zatrpan. S vremenom se zaboravilo na njegov položaj, a zbog toga je nastalo veliko iznenađenje kad je prilikom rekonstrukcije tadašnjeg Trga Republike (današnjeg Trga bana Jelačića) 1986. ponovo pronađen. Manduševac nije bio u prvotnom planu uređenja trga, ali je na molbu javnosti nakon otkrića plan promijenjen i od 1986. Manduševac ponovo postoji i uljepšava središnji zagrebački trg.

Ime koje ga i danas krasi dobio je, kaže poznata legenda, kada je stari drevni ban, umoran i žedan, naredio djevojci Mandi da donese vode s izvora. "Mando, dušo, zagrabi". Prema toj legendi, izvor vode kojim su se opskrbljivali Zagrepčani dobio je ime Manduševac, a grad ime – Zagreb.

Manduševac prate i ostale legende. U vrijeme dok je voda iz zdenca bila pitka, govorilo se da će se onaj, tko se u Manduševcu napije vode, uvijek vraćati u Zagreb. Ili kako su govorili stari Zagrepčani: `Ak dojdeš v Zagreb i napiješ se vode na manduševačkom zdencu, nigdar iz Zagreba ne buš otišel.`.

Popularna je i predaja koja živi i danas, o Manduševcu kao zdencu sreće koji ispunjava želju ako se u njega ubaci novčić. Stariji Zagrepčani se sjećaju kamene kocke u središtu fontane s početka devedesetih godina 20. stoljeća, kada se taj običaj ponovo vratio, i to u obliku velikih svota novaca u fontani. Taj fenomen je bio toliko velik, da su Crni Jack i Kumpić, likovi popularne zagrebačke serije Smogovci išli u pljačku tih novaca.

Danas se u Manduševac novac više ne ubacuje, ali se u njega, sada već tradicionalno, bacaju maturanti slaveći završetak srednjoškolskog obrazovanja.

Fotografija:

By I, SpeedyGonsales, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2492745