Krvavi most

Krvavi most je ime kratke zagrebačke ulice koja se nalazi u pješačkoj zoni i povezuje Tkalčićevu i Radićevu ulicu. Takvo ime ulice namjerno je ostavljeno, kao podsjetnik na mračnu zagrebačku prošlost, na nemile i nasilne događaje.

Povijest Krvavog mosta

Svoje zanimljivo ime ulica je dobila po zbivanjima koja su se događala na tom mjestu.
Kratka i uska, zagrebačka Ulica „Krvavi most“, koja danas povezuje Tkalčićevu i Radićevu ulicu, podsjetnik je na mračnu stranu gradske prošlosti, obilježenu čestim sukobima dvaju susjednih gradova – biskupskog Kaptola i slobodnog, kraljevskog grada Gradeca. Nekad se na tom mjestu nalazio Pisani (šareni) most, prijelaz preko potoka Medveščak koji je tekao između Gradeca i Kaptola, današnjom Tkalčićevom ulicom. Iako je most simbolički nešto što spaja, ovaj je (pre)više puta služio razdvajanju susjednih gradova, udaljenih svega nekoliko desetaka metara!

Povodi za sukobe bili su mnogi, pogotovo stoga što su se u političkim previranjima gradovi redovito nalazili u suprotstavljenim taborima, ali uzrok uvijek isti – želja za profitiranjem na račun susjeda, bilo stjecanjem zemljišnih posjeda, bilo prisvajanjem, odnosno oslobađanjem od, raznih nameta i dadžbina, bez obzira na opravdanost i zakonitost takvih inicijativa.

Iako nisu zabilježene žrtve, u tim sukobima je bilo razbijenih glava, noseva, koja pokoja polomljena ruka .. Ti nasilni događaji su i glavni razlog da kasnije generacije taj prolaz nazovu Krvavi most.

Sukobi su (navodno) počeli već u 14. stoljeću, a ime Krvavi most u povijesnim spisima prvi put se pojavljuje 1667. godine.

U 18. stoljeću između zaraćenih susjeda postignut je mir. Zajednički su sagradili most i pretvaraju ga u trajnu prometnicu od gornjogradskih bedema s Kamenitim vratima do kaptolskih vrata u današnjoj Skalinskoj ulici.

Taj most povezivao je gradsku općinu s kaptolskim Zagrebom. No, razvojem industrije došlo je do zagađenja koje je natjeralo gradske vlasti na uvođenje kanalizacije. Taj zahvat je doveo do zatvaranja potoka i konačnog rušenja mosta 1899. godine.

Zanimljivo je da je potok preusmjeren u park Ribnjak i današnju ulicu Medveščak, te dalje prema rijeci Savi.

Marija Jurić Zagorka je inspirirana tim prolazom i događajima vezanim uz njega, napisala povijesni roman „Tajna krvavog mosta“, popularnog izvorno hrvatskog trilera prve klase, što je doprinijelo širenju legende i povijesti tog lokaliteta i Zagreba u cjelini među svim čitateljima na čijim je jezicima djelo dostupno.

Izvori:

http://www.zgportal.com/o-zagrebu/povijest-zagrebackih-naselja/krvavi-most/

http://povijest.net/zagrebacki-krvavi-most/

Slika preuzeta sa Hrvatskog povijesnog portala